paszport brytyjski

Obywatelstwo Brytyjskie
British citizenship

Life in The UK Test - skrypty do nauki | testy online - jak na ezgaminie rządowym Na naszej stronie dowiesz się, jakie są wymagane dokumenty, jakie musisz spełniać warunki by uzyskać obywatelstwo UK, jakie egzaminy musisz przejść i gdzie wysłać aplikację.

Life in The UK Test - egzamin na obywatelstwo brytyjskie

Jako jedyni oferujemy Państwu wersję testów wraz z odpowiedziami i wyjaśnieniami w pigułce - Life in the UK Test.
Za symboliczną opłatą testy do nauki można pobrać z naszej strony w formacie PDF lub bezpośrednio ćwiczyć się online do egzaminu całkowicie za darmo.
W naszym serwisie możesz sprawdzić swoją wiedzę , przejść egzamin, cofnąć się do poprzedniego pytania, lub odpowiadać tylko na te, na które jesteś pewien i później powrocić do reszty - praktykowanie testów na stronie obywatelstwo-brytyjskie.com jest nieodpłatne.
Nasz test praktyczny online został tak skonstruowany aby odzwierciedlić wiernie mechanizmy jak na egzaminie rządowym.
Dzięki naszym testom nie musisz wkuwać na pamięć całej książki, lecz tylko poznać pytania i bezpośrednie do nich odpowiedzi. Serdecznie zapraszamy do szybkiej i skutecznej nauki.

Life in The UK Test - darmowa praktyka online - tak jak na egzaminie rządowym. Nasi specjaliści skonstruowali test zgodnie z najwyższymi standardami z zachowaniem wiernej formy i treści najnowszego rządowego wydania. Dzięki nowatorskiemu intuicyjnemu podejściu opracowanemu przez najlepszych psycholgów w UK - opanujesz testy w kilka dni, możesz również wspierać się materiałami do nauki, które można pobrać z naszego serwisu informacyjnego.
Serdecznie zapraszamy i życzymy miłej nauki
>> START TEST ONLINE <<

Kiedy możesz aplikować o obywatelstwo UK?

Praktycznie musisz mieszkać minimum 6 lat aby uzyskać obywatelstwo brytyjskie. Pierwszym krokiem jest uzyskanie rezydentury stałej-bez niej nie ma możliowści ubiegania się o brytyjski paszport.
Musisz zatem pierw mieć rezydenturę (tutaj uzyskujesz ją dopiero po 5 latach) a potem odczekać jeszcze 12 miesięcy od otrzymania świadectwa rezydentury stałej i dopiero aplikować na obywatelstwo UK.
W przypadku zawarcia małżeństwa okres ten wynosi minimum 3 lata.
Wyjazd z UK-nie możesz przebywać dłużej jak 90 dni w roku za granicą UK, ani też 450 dni przez okres wymagający do uzyskania rezydentury stałej, czyli przez 5 lat.
Nie możesz być karany przez sąd Wielkiej Brytanii.
Musisz mieć ukończone 18 lat.
Dodatkowym warunkiem otrzymania obywatelstwa brytyjskiego jest zaliczenie testu z języka angielskiego, walijskiego, lub szkockiego.
Musisz zaliczyć test z życia w Wielkiej Brytanii - Life in the UK test. Ten, który właśnie możesz ćwiczyć na naszej stronie całkowicie za darmo lub pobrać materiały do nauki za symboliczną opłatą.
Musisz wypełnić wniosek o paszport oraz wysłać niezbędne dokumenty - tak jak swój obecny paszport, 2 zdjęcia itp. do byłego UK Border Agency-obecnie agencja ta jest zastąpiona działem rządowym UK Visas and Immigration
Opłaty za wniosek na naturalizację-obywatelstwo brytyjskie.
Etapem końcowym uzyskania obywatelstwa brytyjskiego i paszportu jest złożenie przysięgi lojalności wobec Wielkiej Brytanii i wierności królowej.
Nie można brać pod uwagę czasu ( 5 lat ) przebywania w UK jako członek dyplomacji zagranicznej lub członek wojskowy lub inny członek zwolniony z wszelkich kontroli emigracyjnych.
Pobierz najnowszy formularz zgłoszeniowy na obywatlestwo brytyjskie Fomularz-Obywatelstwo Brytyjskie

Istnieją różne sposoby, aby stać się obywatelem brytyjskim. Najczęstszym sposobem jest tak zwana "naturalizacja".

Można ubiegać się o brytyjskie obywatelstwo przez naturalizację, jeżeli:


Jeśli twój małżonek jest obywatelem brytyjskim

Jeśli jesteś w związku małżeńskim lub związku partnerskim - cywilnym, obywatela brytyjskiego to można ubiegać się o obywatelstwo, jeżeli:

  • masz powyżej 18 lat

  • jesteś zdrowy na umyśle, jesteś w stanie myśleć i podejmować decyzje sam za siebie

  • masz dobrą opinię, charakter - nie byłeś karany za poważne przestępstwa

  • masz wystarczającą wiedzę o życiu w UK i dobrą znajomość języka angielskiego

  • masz nieograniczone czasowo zezwolenie na pobyt w Wielkiej Brytanii lub jeżeli jesteś członkiem Europejskiego Obszaru Gospodarczego ( tak jak UE ) - posiadasz dokument potwierdzający rezydenturę stałą

  • spełniasz wszystkie wymogi rezydenta stałego

  • Jeśli twój małżonek lub partner pracuje za granicą zarówno dla brytyjskiego rządu lub organizacji ściśle powiązanej z rządem, musisz spełniać dodatkowe następujące wymogi:

  • mieszkać przez ostatnie 3 lata w UK zanim aplikujesz

  • spędzić nie więcej jak 270 dni przez ostatnie 3 lata poza granicami Wielkiej Brytanii

  • przez ostatnie 12 miesięcy przebywać nie dłużej poza granicami UK jak 90 dni

  • być czystym wobec prawa emigracyjnego UK

  • Zanim będziesz aplikować zapoznaj się ze szczegółami i przeczytaj poradnik oraz wytyczne i wymagania.

Jeśli potrzebujesz dowiedzieć się więcej na temat - paszport brytyjski - zapraszamy na stronę paszport-brytyjski.com

Jeśli szukasz informacji na temat - rezydentura stała w UK - jakie koszty uzyskania i jak ominąć biura pośredniczące - zapraszamy na stronę rezydentura-stala.uk

Jeśli potrzebujesz wizy możesz dowiedzieć się więcej na stronie- VISA-UK.UK

Visa UK: wizy turystyczne, wizy podróżnicze, wizy pracownicze, wizy studenckie i inne...